Tykwa do yerba mate

yerba mate w tykwie

Yerba mate jest napojem o pochodzeniu południowoamerykańskim, zdobywającym jednak u nas z roku na rok coraz większą popularność. Amatorzy tego naparu podkreślają jego duże walory pobudzające, odchudzające i oczyszczające organizm.

Wydaje się jednak, że oprócz względów smakowych i zdrowotnych, mate przyciąga do siebie także samym ceremoniałem picia. Serwuje się ją bowiem w specjalnym naczyniu (matero), wykonanym najczęściej z owoców tykwy pospolitej. Sama tykwa do yerba mate to roślina niezwykle plastyczna, łatwa do rzeźbienia i przerabiania – idealna do produkcji niewielkich naczyń. Matera z tykwy nie posiadają jednorodnego charakteru: niektóre z nich są bardzo delikatne i niezbyt wytrzymałe na jakiekolwiek niekorzystne czynniki zewnętrzne, innych można używać długo bez większych obaw.

W Polsce tykwę do yerba mate sprzedaje się głównie pod dwiema postaciami: Calabazy i Porongo. Ta pierwsza wymaga nieco więcej uwagi, ze względu na swą podatność na pleśnienie i pękanie. Druga z kolei jest bardziej wytrzymała, rzadko pleśnieje i dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę naparu. Oba naczynia, przed ich właściwym używaniem, trzeba poddać tzw. curado – a więc procesowi oczyszczania, który ma na celu uwolnienie naczynia od zalegających w nim resztek miąższu tykwy.

0 comments:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *